PRO C2C

info@pro-c2c.hu // A Pro C2C kezdeményezés egy választási lehetőséget szeretne adni a mindennapok emberének. Egy esélyt, hogy a bölcsőtől bölcsőig elv szerint készült termékeket válasszák, a bölcsőtől a sírig elv helyett. - - - The Pro C2C initiative aims to give a choice to people in their everydays. The chance to choose products with cradle to cradle approach, rather than cradle to grave.

Fogyasztói társadalom

Nyersanyagok

Csomagolóanyagok

Esettanulmányok

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Mindennapi C2C

2010.11.27. 19:33 | ProC2C | Szólj hozzá!

A puding próbája az evés, mondják. Nem írhatok hitelesen a C2C-ről, ha a nem próbálok meg ezt-azt átültetni a gyakorlatba is. Hogyan legyek olyan tudatos fogyasztó, aki megpróbálja a technika jelenlegi állása szerint lehetséges minimumra csökkenteni a természet körforgásába nem visszaforgatható termékek fogyasztását, úgy, hogy közben a) nem feszíti szét bankkártyája kereteit b) nem kell lemondania a modern társadalom nyújtotta ésszerű kényelemről és élvezetekről.

Úgy döntöttem, a kísérleteket kezdhetem akár november 23-án is. A kísérlet természetesen nem új, Colin Beavan már könyvbe is foglalta saját tapasztalatait (No impact man, Piatkus 2009), és talán már mások is. Colin könyvét, bár még csak az elején járok, mindenkinek ajánlom már csak az író zseniális stílusa és humora miatt is. Blogja itt elérhető: http://noimpactman.typepad.com/

A kísérlet során roppant kezdetleges pontrendszert alkalmazok, főképp magam számára a napi hatás követésére. A pirossal szedett jellemzőért 1 minusz pont jár, a zöldért egy plusz (a színtévesztőktől ezúton is elnézést kérek, ők kénytelen lesznek agykerekeit használatával utánaszámolni az eredményeknek). A vastagon szedett jellemző dupla pontot ér, a dőlten szedett fél pont csupán. Ezen felül, amikor épp lusta/fáradt/időhiányos vagy ezek tetszőlege mixe vagyok, akkor saccperkábé várható a pontozás

Miért ugrálok majd azon, hogy egy termék bio vagy nem bio? Mert biogazdálkodásban nem csak hogy jobban odafigyelnek az állatok egészségére, de kevesebb vegyszerrel dolgoznak növények esetében is, jobban ügyelnek a természetközeli tápanyag-visszapótlásra és megoldásokra, egyszóval jobban görbül az a termelési életciklus a kör irányába, mint a hagyományos termesztés/ tenyésztés esetében, ahol a termék szép nyugodtan halad egy lineáris „görbén” egyenesen a szeméttelep felé.

Az állati részekből készült termékeket is lepontoznám legszívesebben, de belátom, hogy az állati részek remekül és természeti károkozás nélkül lebomlanak, így erőnek erejével megpróbálom megakadályozni, hogy vega életszemléletem befolyásolja a pontozást. De persze ettől még nem helyeslem. Amúgy meg igenis sokkal károsabb a jelenlegi állattömeg tartása, mintha szántóföldek lennének a helyén, és mellesleg sokkal több embert is lehetne élelmezni a helyükön termeszett növényekkel, de ez majd a világélelmezési blog témája lesz ;). Addig csak leszögezem, hogy pl. bár egy marhacsorda jelentős környezetterhelést jelent, egy szelet felvágott környezetterhelését vajmi nehéz kimutatni ebben a pontrendszerben. --- Hmm. A vega énem csak nem hagyja annyiban... Elcsendesítésére állati termék felhasználása esetén jelzésértékűen 0,1-0,3 pont levonást fogok eszközölni, ezzel talán még a közepesen húsfüggő Oldalborda, mellesleg Életem Értelme és a inkognitóban a Világ Ura, is megbékél.

A különböző ragasztós hátuljú bolti termék és árcédulák szintúgy -0,1 pont levonásra kvalifikálnak.

Nos, akkor a jó hosszú felvezető után következzék a tulajdonképpeni értekelése az első napnak. --> köv. bejegyzés

Címkék: mindennapi c2c

A bejegyzés trackback címe:

https://pro-c2c.blog.hu/api/trackback/id/tr932477443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása