PRO C2C

info@pro-c2c.hu // A Pro C2C kezdeményezés egy választási lehetőséget szeretne adni a mindennapok emberének. Egy esélyt, hogy a bölcsőtől bölcsőig elv szerint készült termékeket válasszák, a bölcsőtől a sírig elv helyett. - - - The Pro C2C initiative aims to give a choice to people in their everydays. The chance to choose products with cradle to cradle approach, rather than cradle to grave.

Fogyasztói társadalom

Nyersanyagok

Csomagolóanyagok

Esettanulmányok

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

A kupakokról

2010.11.27. 21:02 | ProC2C | Szólj hozzá!

Bio, nem bio, az üvegedet vagy műanyag, vagy fém, esetleg műanyaggal bélelt fém kupak zárja.

A fémkupakot gondolom azért bélelik ki műanyaggal, hogy a kupak ne rozsdásodjon bele az innivalóba és ezt a tulajdonságot csak támogatni tudom, a felhasznált anyagot nem. Ezen felül csak műanyag kupakokkal találkoztam eddig még. Egy korábbi bejegyzés albatroszról készült fotóján szemléletesen látható volt, hogy a műanyag kupakok halálos problémát jelentenek az állatvilág számára. Újrahasznosításuk nem igazán megoldott, mert általában hiányzik róla a belenyomdázott műanyag kategória.

Nincs igazán ötletem, hogyan lehetne barátságosabb újrazárható kupakokat tervezni. Valami azt súgja nekem, hogy ebben az esetben a fémhasználat puszta pazarlás, pláne, hogy el se tudom képzelni, hogy újrahasznosítható lenne így, műanyag bélelettel...

A Google eléggé lehervasztott, amikor környezetbarát szigorúan nem műanyag és lehetőleg nem fém kupakok után kajtattam virtuálisan. Minden azt sugallja, nincs alternatíva. Ebből következőleg innentől nyitott szemmel járok és megpróbálom összegyűjteni a fellelhető alternatív megoldásokat.

Érdekes kísérlet volna a parafadugó, vagy mondjuk a fakupak – de vajon megváltozatná-e az ital izét, vagy megduzzadna e úgy hogy vagy le vagy vissza nem lehetne csavarni...

Ötletnek elmegy még a természetes gumiból készült kupak is, de ennek jobban utána kellene néznem. Nyilván nem lehetne általános megoldás, mert nincs az a kaucsukfa erdő ami elegendő lenne a Földön erre a célra.

 Volt-e egyáltalán sörös vagy üdítős üveg a műanyag kor előtt. Áh, sör. Sörösüvegek cserépből, üvegből talán voltak korábban is. Lehet most is kapni, főleg németeknél porcelán dugót – amit fémszerkezettel lehet nyitni/zárni. Egyes esetekben még talán műanyag karimája is van a jobb záródás miatt. Hm, akko ez sem stimmel teljesen.

A műanyag kupakra itt találtam egy helyes kis felhasználási javaslatot:

http://www.ecostreet.com/blog/eco-diy/2008/10/03/eco-diy-make-a-bottle-cap-lampshade/    

 A kicsit komolyabb recyclingen átesett kupakok pedig így is kinézhetnek:

http://www.recycledpromotionalproducts.co.uk/detail_13961_230_0_Recycled-PET-Bottle-Cap.aspx

 A fém söröskupakokból pedig egyenesen ékszerek készülhetnek a http://www.kotik-design.com/ honlapján:

 

 

 

 

Egy helyen ulimate megoldásnak azt javasolták, hogy ha elkerüljük a kupakos dolgokat úgy ahogy vannak és csak dobozos üdítőt iszunk. Itt nekem a fémfelhasználás a problémás --> nem tudom mekkora része készül újrafémből, valószínűleg kicsi és a maradékért randa bányahegyeket kell fenntartani.

Meg persze vannak a lebomló műanyagból készült kupakok. Elméletben. A gyakorlatban még egy kupak se jött velem kiabálva, hogy ő bizony lebomló műanyagból készült. Arról nem is beszélve, hogy asse mindegy milyen is az a lebomló műanyag. (Ez majd külön posztban egyszer)

Címkék: csomagolás

A bejegyzés trackback címe:

https://pro-c2c.blog.hu/api/trackback/id/tr12477653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása